8 genietstrategieën van geluksprofessor Patrick van Hees

23 november 2017Passie

Patrick van Hees is gelukprofessor. Hij noemt 8 strategieën om te genieten.

Van Dale geeft als woordbetekenis van genieten: genot hebben, zich vermaken: wat heb ik genoten!

Van geluksprofessor Patrick van Hees hoor ik op het congres Finance Transformation 8 strategieën welke we kunnen toepassen om meer passie momentjes te beleven.

In willekeurige volgorde geef ik mijn eigen beschrijving bij elke strategie.

Ervaringen delen met anderen

 

 

In de op waarheid gebaseerde film ‘Into the Wild’ komt dit ook zo mooi naar voren. Christopher McCandless leeft in deze film een zwervend bestaan en voelt zich het gelukkigst als hij één is met de natuur en met de wildernis.

Hij kan gewoon heerlijk en lekker zijn eigen ding doen, genieten van de natuur en hij hoeft met niemand rekening te houden.

Helaas eet hij een giftige plant en is hij te ver van de bewoonde wereld geraakt om hulp halen. Op zijn sterfbed in zijn bus in de wildernis van Alaska leert hij een heel belangrijke levensles. Met zijn laatste krachten schrijft hij de woorden: happiness only real when shared.  Geluk is alleen echt als je het kan delen met anderen.

Herinneringen bouwen

We leven in het hier en nu en je moet juist ook kunnen genieten van het moment.

Maar soms is het ook fijn om te kunnen genieten van het verleden.  Als je herinneringen bouwt komen de momenten uit het verleden weer bij je terug en kan je ze opnieuw herbeleven. Soms nog wel intenser als de eerste keer.

Een aanrader bij het bouwen van herinneringen is muziek. Iedereen heeft wel een mooie passievolle herinnering bij een bepaalde song of muziekstuk. Maak een rondje en deel jouw verhaal bij een plaat met anderen. Koester je herinneringen en draag ze mee in je hart.

Jezelf feliciteren

Het is raadzaam om jezelf zo af en toe ook eens te feliciteren en jezelf te bedanken. Gewoon omdat je het verdient.

Wees trots op wat je hebt bereikt en zorg dat je af en toe ook kijkt naar hoe ver je bent gekomen. Dus koop dat product wat je zo graag wilt. Of doe je ding wat je zo graag wilt. Gewoon doen.  Je verdient het.

Zegeningen tellen

 

 

Het helpt om simpelweg om je heen te kijken en blij te zijn met wat je hebt. Sommige dingen die misschien zo vanzelfsprekend lijken zijn dat eigenlijk misschien wel helemaal niet. Sta daar bewust bij stil en pak dat moment en tel je zegeningen.

Onderdompelen

Met onderdompelen wordt bedoeld dat je je bewust helemaal onderdompelt in iets. Je neemt je voor om alles maar dan ook alles van A tot en met Z helemaal mee te maken en je neemt daar ook bewust de tijd voor.

Als je bijvoorbeeld in een chique restaurant aan het eten bent geniet je van iedere hap en slok. Niet snel inhalen, maar alles rustig, intens en beheerst. Heerlijk.

Lichamelijk uiten

 

 

Als je blij bent en aan het genieten bent dan kan je dit extra benadrukken door dit ook lichamelijk te uiten. Sla een kreet van geluk uit. Yes! Of bal die vuist bij een mooie prestatie. Vier het succes en gooi je handen in de lucht.

Bewustzijn van de tijdelijkheid

 

 

We worden allemaal geboren en gaan dood. Maar het gaat erom wat doe je in de tussentijd. Wat doe je met de tijd die nog resteert? Wees je bewust van de tijdelijkheid van het leven en pluk de dag. Stop af en toe even en kijk om je heen en maak er wat moois van.

Je zintuigen intensiveren

 

 

Neem je voor om dingen bewuster en intenser mee te maken en te extra beleven. Raffel het moment niet af en pak het moment in zijn totaalheid. Intensiveer je zintuigen. Ruik wat meer. Voel wat beter. Kijk wat scherper. Proef bewuster en luister aandachtiger. 

 

PPenP Nieuwsbrief:

Meld je hier aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met PPenP blogs en ontvang GRATIS mijn openhartige E book Vreugde! Vreugde voor Iedereen! plus het E book van mijn bijna al mijn gastblogs voor FM.nl ‘Herdefiniëring van Control”.

0 reacties

Nieuwe reactie