Alan Watts – Wat wil je écht? Wat is je Passie?

21 januari 2017 Passie

Vanaf mijn 40e ben ik veel meer gaan nadenken over mijn ‘why’ van het leven. Wat wil ik écht? En waarom doe ik wat ik doe? Ik ben er achter gekomen dat het mij gaat om Passie, Plezier en Professionaliteit in het leven.

Voor mij is vreugde daarbij het alles omvattende woord voor Passie, Plezier en Professionaliteit. 

Sinds ik mijn ‘why’ helder heb ben ik veel meer vanuit MIJZELF gaan leven en werken en heb ik met succes mijn ZZP-stap kunnen maken. Mijn motto is dat passie en plezier steeds het streven moet zijn. Ook in je werk, je professionaliteit.


Vreugde delen is samen vreugde hebben

De Vreugde begint bij jezelf maar je hebt anderen nodig om het écht te laten zijn.

Je bent in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de Vreugde in jezelf. Als de Vreugde in jezelf er is dan wil ik mijn Vreugde delen en overbrengen op anderen.

Maar ook bij die ander begint het bij zich zelf. Die ander heeft zelf ook een eigen verantwoordelijkheid voor zijn/haar Vreugde. En als de Vreugde er bij die ander is en ook door die ander gedeeld en teruggegeven wordt dan is de Vreugde pas écht. Dan heb je samen Vreugde. Vervolgens is alles mogelijk en is iedereen blij. Dat is waar het mij en waar het op www.PPenP.nl om gaat.

Het is eigenlijk precies zoals André Hazes zingt:

“Er is zo weinig tijd dus leef want jij bent vrij,

Maar doe het wel verstandig maak de mensen blij

Dan zul je echt gelukkig zijn”

 

Alan Watts – Wat wil je écht?

Dit jaar doe ik mee aan een online coaching programma van Michael Pylarczyk.

Daarbij stuit ik op de volgende passie speech van de filosoof Alan Watts: 

Wat wil je écht?

Waar krijg je de kriebels van in je buik?

Naar wat voor soort situatie verlang je?

Ik kom dit vaak tegen bij beroepskeuzevoorlichting. Studenten komen naar mij toe en zeggen: Goed, we zijn straks geslaagd van de universiteit, maar ik heb geen flauw idee wat ik wil gaan doen.

Ik stel ze dan altijd de volgende vraag;

Wat zou jij doen als geld er niet toe doet?

Hoe ziet jouw mooiste leven er dan uit?

Het is verbazend dat door ons onderwijs systeem veel studenten tegen mij zeggen dat ze wel schilder, dichter of schrijver willen zijn, maar dat iedereen weet dat je daar geen geld mee kan verdienen.

Iemand anders zegt dat hij wel een mooi buitenshuis leven wil leiden en lekker wil paardrijden. Ik zeg wil je leraar op een manege zijn dan?

Laten we doorgaan.

Wat wil je écht?

En als we eindelijk zijn aangekomen dat je weet wat je écht wilt dan zeg ik: Doe dat. En vergeet het geld.

Want als jij zegt dat geld verdienen het belangrijkste is in je leven dan verspil je je tijd compleet. Dan zal je dingen doen die je niet leuk vindt om te doen om weer verder te gaan met je leven. En om weer verder te kunnen gaan met je leven zal je weer dingen gaan doen die je niet leuk vindt om te doen. En dat is suf.

Beter een kort leven waarin je doet wat je écht leuk vindt dan een lang lamlendig leven waarin je doet wat je NIET leuk vindt.

Als je uiteindelijk doet wat je écht leuk vindt om te doen dan kan je daar een meester in worden.

En de enige manier om ergens een meester in te worden is vanuit passie. Je moet het écht helemaal ZIJN. En dan ben je ook in staat om er flink geld mee te verdienen. Wat het ook is.

Dus maak je niet te veel zorgen. Iemand kan gepassioneerd zijn in van alles en in van alles kan je gepassioneerd raken.

Maar het is absoluut suf om je tijd te verspillen met dingen die je niet wilt doen en om onze kinderen te leren om ons te volgen en in hetzelfde spoor te doen treden.

Want wat we nu doen is dat we onze kinderen opvoeden en opleiden om hetzelfde soort leven te leiden dat wij leiden. Zodat onze kinderen het voor zichzelf later weer goed kunnen praten door voldoening te vinden in het opvoeden en opleiden van hun kinderen. Dat is hetzelfde als maar blijven kokhalzen zonder dat er braaksel komt en dan wordt het leven nooit wat.

En daarom is het zo belangrijk om heel goed over deze vraag na te denken:

Wat wil je écht?

 

Kijk hier ook het mooie filmpje.

Alan W. Watts (Chiselhurst, Londen, 6 januari 1915 – San Francisco Bay, 16 november 1973) was een Engels filosoof, schrijver, spreker, anglicaans priester, hoogleraar en beoefenaar van de vergelijkende godsdienstwetenschappen. Hij verdiepte zich met name in de filosofie van zen, het boeddhisme en het taoïsme, en heeft met zijn werk een belangrijke bijdrage geleverd aan de introductie en popularisering van Aziatische religie en filosofie in het Westen.

Nog meer passie speeches lezen?

Klik op de tag ‘speech’ om meer te lezen in deze subcategorie. Lees onder andere speeches van Freek Vonk, Dominee Gremdaat, Wubbo Ockels, Dolf Jansen, Peter Heerschop, Akwasi, Martin Luther King, Nasr Dchar, Johnny de Mol en Jan Terlouw.

PPenP Nieuwsbrief:

Meld je hier aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met PPenP blogs en ontvang GRATIS mijn openhartige E book Vreugde! Vreugde voor Iedereen! plus het E book van mijn bijna al mijn gastblogs voor FM.nl ‘Herdefiniëring van Control”.

0 reacties

Nieuwe reactie