Business Control 3.0 van Financial Controller naar Business Connector

02 januari 2016 Professionaliteit

Er klopt hier iets niet”, dat zegt mijn gezonde boerenverstand. Ik voel aan dat het anders moet in organisaties. Maar ik weet niet wat precies en niet hoe.

Vervolgens word ik gepakt, maar dan ook écht gepakt, door het boek van Wouter Hart en Marius Buiting “Verdraaide Organisaties”.

Ik herken en erken ineens vele ‘verdraaide’ situaties in mijn eigen organisatie(s). En ik zie in dat ik, in mijn rol als financial controller, mijzelf vaak ook ‘verdraaid’ gedraag.

Ik vlieg business zaken te vaak aan vanuit de cijfermatige systeem- en geldkant. Mijn focus ligt voornamelijk op geld, efficiency, kostenreductie, dashboards, KPI’s en niet te vergeten rechtmatigheid. Doen we alles wel volgens de geldende regels en procedures?

Dat-waar-het-echt-om-gaat, de zin- en betekenisgeving (de bedoeling) van de organisaties krijgt niet of nauwelijks aandacht in ‘mijn’ management rapportages

Verder herken en erken ik de verdraaide situatie dat geld en budget vaak wordt gezien als een doel op zich. Maar het gaat eigenlijk niet om geld, omzet en/of winstmaximalisatie. Het gaat om wat je met het geld doet. Welke waarde creëer je en voeg je toe in de ogen van de klant? Geld is een middel en een resultante van het nastreven van je passie.

Ik voel steeds meer mee met alle mensen die massaal de behoefte hebben om via een fundamenteel andere sturing hun werk in te richten. Zie onder andere als bijvoorbeeld de uitzending van VPRO-Tegenlicht van 15-2-2015:

http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/15-02-2015/VPWON_1232875

Na de 6 daagse basistraining van ‘Verdraaide Organisaties’ van Wouter Hart staat mijn VO-bril écht helemaal op. Daarnaast verdiep ik mij in meerdere managementboeken die mij aanspreken en tevens te relateren zijn aan het prachtige vakgebied van ‘Controlling’.

Onder andere de boeken ‘van Cijfers naar Waarden’ van Kees Tillema en ‘Management Control’ van Maurice Franssen en Michelle Aerts.

Dit alles is voor mij een enorme inspiratiebron voor al mijn (professionaliteits) blogs. Zo probeer ik ook vanaf het papier een bijdrage te leveren aan de mijn inziens noodzakelijke herdefiniëring van control binnen organisaties.

Regels, procedures, systemen, geld, budget, staffuncties, finance et cetera moeten weer dienend worden aan de bedoeling, aan de ‘Business’ van de organisatie. Dat is voor mij Business Control 3.0.

Ik geloof dat iedereen daar blijer en vreugdevoller van wordt!

PPenP – Business Connectors Netwerk

Ik heb de ambitie om een Business Connectors Netwerk opzetten van enthousiaste controllers en meedenkende accountants die samen met mij en de business een bijdrage willen leveren aan de herdefiniëring van control (Business Control 3.0).

Samen kunnen we van elkaar leren. Leren van onze fouten. Leren van onze experimenten in onze zoektocht van controle naar vertrouwen. Leren balanceren tussen de basis op orde en innovatie.

Vanuit het door mij doorleefde gedachtegoed van verdraaide organisaties leg ik graag samen met jullie de waarde-en-control-puzzel.

CONNECT, CONNECT dubbel CONNECT is daarvoor nodig.

Dus als je actief wilt bijdragen aan “Business Control 3.0” neem dan contact met mij op om te kijken hoe we daar samen verder handen en voeten aan kunnen geven.

Op naar Vreugde! Vreugde voor Iedereen!

Meer weten?

Bestel hier de boeken die mij hebben geïnspireerd en opzekers ook jou zullen inspireren!

Bestel 'm hier

Bestel 'm hier

Bestel 'm hier

 

Meer lezen? Meld je hier aan voor de maandelijkse PPenP nieuwsbrief en download gratis het E Book ‘Vreugde! Vreugde voor Iedereen’ plus het verzamel E Book van mijn gastblogs ‘Herdefeniëring van Control’

0 reacties

Nieuwe reactie