De top 5 grootste drama momenten van het Nederlands Elftal tijdens een EK - of WK voetbal

26 februari 2016Plezier

Je hebt drama’s nodig om vreugde en plezier te ervaren. Hoe groter het drama, hoe groter de vreugde. Up’s and Down’s, that’s the way it goes. Achter de bergen schijnt de zon en na regen komt zonneschijn. 

Voor het huidige Nederlandse voetbalelftal regent het momenteel. Wat zeg ik, het plenst.  Voor het eerst sinds 2002 doet Oranje niet mee aan een groots eindtoernooi van een EK of WK.

Wat zijn de vijf grootste drama momenten van het Nederlands Elftal tijdens een EK- of WK voetbal?

 

Drama moment #5

Finale WK 1974: West Duitsland - Nederland  2-1

Voor de (nog) oudere generatie staat dit drama moment wellicht op nr1. Maar ik ben in 1974 drie jaar en ik kan mij er niets van herinneren.

Natuurlijk zijn bij mij de verhalen en de beelden wel bekend. Maar verhalen en beelden achteraf horen en zien is heel wat anders dan het moment werkelijk zelf beleven, meemaken en ervaren. Vandaar dat dit drama voor mij op nummer 5 staat.

‘Das Total Fussball’, onder leiding van speler Cruijff en coach Michels. Nederland speelt geweldig voetbal. Argentinië (4-0), DDR (2-0) en Brazilië (2-0) hangen aan de zegenkar. Maar, met zwembadincident en al, tuint Nederland er in de finale toch in. 2-1 verlies. Drama.

Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd (10 min).

Wedstrijdverslag en opstellingen;
West Duitsland – Nederland        2–1             (ruststand 2-1).
0-1  Neeskens (pen, 2’),  1-1  Breitner (pen, 25’),  2-1 Müller (43’)

West-Duitsland: Sepp Maier, Berti Vogts, Franz Beckenbauer, Georg Schwarzenbeck, Paul Breitner, Uli Hoeness, Rainer Bonhof, Wolfgang Overath, Jürgen Grabowski, Gerd Müller, Bernd Hölzenbein.

Nederland: Jan Jongbloed, Wim Suurbier, Arie Haan, Wim Rijsbergen (Theo de Jong, 68’), Ruud Krol, Wim Jansen, Johan Neeskens, Willem van Hanegem, Johnny Rep, Johan Cruijff, Rob Rensenbrink (René van der Kerkhof, 46’).

Drama moment #4

1/8e Finale WK 1990: Nederland – West-Duitsland  1-2

Als Europees kampioen van 1988 zijn er twee jaar later in 1990 heel grote kansen om ook wereldkampioen te worden. Maar alles rondom het WK in Italië is één grote puinhoop.

Het drama begint al met de aanstelling van de bondscoach. Een groot deel van de spelersgroep wil Johan Cruijff als bondscoach. Maar Rinus Michels (destijds technisch directeur van de KNVB) schuift niet  Johan Cruijff maar Leo Beenhakker als bondscoach naar voren. Dit tot onvrede van het grootste deel van de spelersgroep. Rinus Michels zou na zijn succes van 1988 niet overtroffen willen worden door ‘wereldkampioen’ Johan Cruijff.

Ex-doelman Hans van Breukelen: “Dat toernooi was voor mij het dieptepunt uit mijn carrière. Daarvoor waren drie oorzaken: we hadden geen leider met draagvlak, de spelers namen geen verantwoordelijkheid en iedereen wilde op zijn eigen manier dat WK winnen.''

Teleurstellend is ook het zwijgen van Leo Beenhakker zelf in zijn boek ‘Don Leo’. Leo spreekt over een zogenaamde box 13. Maar box 13 met de ware toedracht van het desastreus verlopen WK 1990 blijft ongeopend.

Het WK 1990 is dus meer een hoop ego-gezeik dan een voetbaltoernooi. Nederland komt qua voetbal in de groepsfase niet verder dan drie keer gelijkspel: Egypte (1-1), Engeland (0-0) en Ierland (1-1).

Dan volgt in de 1/8 finale West-Duitsland. Dit duel wordt ontsiert door het spuug-incident tussen Frank Rijkaard en Rudi Völler. In de 22e minuut kunnen ze allebei de kleedkamer opzoeken. Nederland verliest de wedstrijd tegen de latere wereldkampioen met 2-1. Het drama is compleet met een roemloze aftocht terug naar huis.

Kijk hier naar de uitzending van NPO ‘Andere Tijden Sport’ met daarin een reconstructie van de grote puinhoop van het WK1990. (32 min).

Wedstrijdverslag en opstellingen;
Nederland - West Duitsland         1–2             (ruststand 0-0).
0-1  Klinsmann (51’),  0-2 Brehme (85’),  1-2 Koeman (pen, 89’)

Nederland: Hans van Breukelen, Berry van Aerle (Wim Kieft, 67’), Ronald Koeman, Frank Rijkaard (Rode kaart, 22’), Adri van Tiggelen, Jan Wouters, Richard Witschge (Hans Gillhaus, 79’), John van ’t Schip, Ruud Gullit, Aron Winter, Marco van Basten.

West-Duitsland: Bodo Illgner, Thomas Berthold, Klaus Augenthaler, Jürgen Köhler, Andreas Brehme, Stefan Reuter, Lothar Matthäus, Guido Buchwald, Pierre Littbarski, Jürgen Klinsmann (Karl-Heinz Riedle, 79’), Rudi Völler (Rode kaart, 22’). 

Drama moment #3

½ Finale WK 1998: Brazilië – Nederland  1-1  (verlies na strafschoppen)

In 1998 is Frankrijk het decor van het WK voetbal. Een nieuwe veel belovende generatie dient zich aan. In de voorrondes wordt Nederland, ondanks twee gelijke spelen tegen België (0-0) en Mexico (2-2), toch poulewinnaar. Op doelsaldo, dankzij de 5-0 overwinning op Zuid-Korea.

In de achtste finale wordt heel nipt met 2-1 gewonnen van Joegoslavië. Diep in blessuretijd (90+2’) maakt Edgar Davids de winnende goal. In de kwartfinale wordt ook Argentinië naar huis gestuurd (2-1).

Nederland in de halve finale van een WK. Dat was sinds 1978 niet meer gebeurd. Brazilië met sterspeler Ronaldo is de tegenstander. Nederland is niet bang en doet niet onder voor de Brazilianen. Het is een boeiende en spannende wedstrijd, die direct na rust open wordt gebroken. Ronaldo is maar heel even los bij Cocu en maakt de 1-0. Maar Nederland blijft knokken en blijft erin geloven. En dat geloof wordt in de 87e minuut beloond. Kluivert kopt met een mooie stuit naar de grond, keihard de gelijkmaker binnen, 1-1. Vlak daarna wordt Pierre van Hooijdonk nog aan zijn arm vastgehouden in het strafschopgebied van de Brazilianen. Maar in plaats van een penalty mee, krijgt van Hooijdonk geel.

Het blijft 1-1 en een verlenging dient zich aan. In de verlenging wordt niet meer gescoord. Penalty’s moeten de beslissing brengen. Dit team verdiend een finaleplaats. Maar het loopt uit op een drama. Frank de Boer en Dennis Bergkamp schieten allebei nog raak van 11 meter. Maar voor Philip Cocu en Ronald de Boer is de druk te groot. Zij missen allebei jammerlijk. Brazilië gaat naar de finale van het WK en verliest kansloos (3-0) tegen het Frankrijk van Zinadine Zidane.

Philip Cocu mist. Drama.

Bekijk hier de samenvatting  (4 min 41 sec)

Wedstrijdverslag en opstellingen;
Brazilië - Nederland    1–1            (ruststand 0-0).
1-0          Ronaldo (46’),  1-1  Kluivert (87’)
Brazilië wint na strafschoppen 4-2

Brazilië
: Taffarel, Zé Carlos, Júnior Baiano, Aldair, Roberto Carlos, César Sampaio, Dunga, Leonardo (Emerson, 85’), Rivaldo, Bebeto (Denílson, 69’) Ronaldo. 

Nederland: Edwin van der Sar, Michael Reiziger (Aron Winter, 56’) Frank de Boer, Jaap Stam, Philip Cocu, Ronald de Boer, Edgar Davids, Wim Jonk (Clarence Seedorf, 111’), Boudewijn Zenden (Pierre van Hooijdonk, 75’), Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert.

 

Drama moment #2

½ Finale EK 2000: Italië - Nederland  0-0   (verlies na strafschoppen)

In 2000 is Nederland samen met België de gastheer voor het EK voetbal. De euforie is groot als Nederland zonder puntverlies  groepswinnaar wordt. Tsjechië (1-0), Denemarken (3-0) en wereldkampioen 1998, Frankrijk (3-2) zijn verslagen. In de kwartfinale verplettert Nederland Joegoslavië met 6-1.

In de halve finale wacht Italië. Na 34 minuten pakt Zambrotta zijn tweede gele kaart. Rood. Italië met 10 man verder. Vlak voor rust krijgt Nederland een penalty. Frank de Boer mist. Het blijft 0-0. Na rust dringt Nederland aan, maar grote kansen tegen de stug en compact verdedigende Italianen blijven uit. Tot dat Edgar Davids door de verdediging snijdt en wordt neergelegd. 2e strafschop. Dit keer Patrick Kluivert achter de bal. En? Paal. F@#K. Weer gemist. Het moet niet gekker worden.

Maar het wordt gekker. Veel gekker.

In de verlenging is ook niet gescoord en een strafschoppenserie moet de beslissing brengen. Di Biago scoort de 1e penalty voor Italië, 1-0. Frank de Boer, mist. Alweer. Pfff. Pessotto maakt de tweede voor Italië, 2-0. Jaap Stam schiet vervolgens de bal het stadion uit, waarna Francesco Totti Nederland verder vernedert door met een Panenka-stift-penalty de 3-0 te maken. Kluivert schiet dan wel raak, 3-1. Van der Sar stopt nog een penalty van Maldini, maar Paul Bosvelt mag dan niet meer missen. Maar dat doet hij wel.

Italië naar de finale. Nederland ten onder aan penalty faalangst. 1 raak, 5 gemist. Wat een drama. Zeker als jezelf alles vanaf de tribune van dichtbij meemaakt en meebeleeft. Sjonge sjonge, wat een ongelooflijk groot drama.

Bekijk hier de samenvatting  op nos.nl (8 min 4 sec)

Wedstrijdverslag en opstellingen;
Italië - Nederland        0–0            (ruststand 0-0).
Italië wint na strafschoppen 3-1

Nederland: Edwin van der Sar, Paul Bosvelt, Jaap Stam, Frank de Boer, Giovanni van Bronckhorst, Marc Overmars, Philip Cocu (Aron Winter, 95’), Edgar Davids, Boudewijn Zenden (Peter van Vossen, 77’), Dennis Bergkamp (Clarence Seedorf, 87’), Patrick Kluivert.

Italië: Toldo, Cannavaro, Nesta, Luliano, Zambrotta (Rode kaart, 2x geel, 34’), Del Piero, Di Biagio, Albertini (Pessotto, 78’), Fiore (Totti, 83’), Maldini, Inzaghi (Delvecchio, 67’)

 

Drama moment #1

Finale WK 2010: Nederland – Spanje  0-1  (verlies na verlenging)

Zuid Afrika, 2010. Nederland speelt geen droomvoetbal, maar is als collectief zeer effectief. Het team van Coach Bert van Marwijk blijft winnen, al is het steeds met miniem verschil: 2-0 tegen Denemarken, 1-0 tegen Japan en 2-1 tegen Kamaroen.

In de 1/8 finale volgt het verassende Slowakije. 2-1 winst. Vervolgens groeit Nederland in het toernooi . In de kwartfinale wordt Brazilië verslagen. Alweer met 2-1. Nederland in de halve finale.

Zit er meer in?

Jazeker. Want ook Uruguay redt het niet. Oranje wint met 3-2 en voor het eerst sinds 1978 speelt Nederland weer in een finale van een WK.

Dan wacht alleen Spanje nog. En waarom zou het niet kunnen?! Wereldkampioen worden?!

Nederland speelt hard en ontregeld het spel van de Spanjaarden knap. Maar mooi is het allemaal niet. Met liefst 14 gele kaarten (9 voor Nederland, 5 voor Spanje) komt geen van beide landen echt aan voetballen toe. Grote kansen over en weer blijven uit.

Totdat Wesley Sneijder een perfecte dieptepass geeft op Arjen Robben. Arjen gaat alleen op de keeper af. Hij heeft de hoek voor het uitkiezen. Iedereen gaat alvast staan en denkt: dit is het. Dit is HET moment. Het gaat gebeuren. 1-0 voor Nederland en wereldkampioen!

Arjen schiet. En??? Op een ongelooflijke manier redt (bewust of onbewust?) de hangende voet van doelman Iker Casillas de Spanjaarden. Dit had ‘m moeten zijn. Niet dus. Het blijft 0-0. Pfff.

Bekijk hier het bewuste fragment van Arjen Robben die alleen op de keeper af gaat:

Een verlenging volgt. De spanning is enorm. Iedereen zit op het puntje van zijn stoel en durft bijna niet meer te kijken. Vervolgens ontvangt John Heitinga in de 109e minuut zijn tweede gele kaart. Rood. Nederland met 10 man verder.

Nog even en dan volgen penalty’s. Maar in de 116e minuut gaat het toch nog mis. Andréas Iniesta maakt met een diagonaal schot in 1 klap een einde aan de Nederlandse droom. Het is Spanje dat de wereldtitel pakt. Een groot drama voor alles wat Nederlands is.

Bekijk hier de winnende goal van Iniesta. Chapeau voor diegene die dit filmpje de volle 2 minuten en 15 seconden kan afkijken.

Wedstrijdverslag en opstellingen;
Nederland - Spanje     0–1  na verlenging      (ruststand 0-0).
0-1  Iniesta (116’).

Nederland: Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, Joris Mathijsen, John Heitinga (Rode kaart, 2x geel, 109’), Giovanni van Bronckhorst (Edson Braafheid, 105'), Arjen Robben, Mark van Bommel, Nigel de Jong (Rafael van der Vaart, 99'), Wesley Sneijder, Dirk Kuijt (Eljero Elia, 71'), Robin van Persie.

Spanje: Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevilla, Alonso (Fábregas, 87'), Xavi, Busquets, Iniesta, Pedro (Navas, 60'), Villa (Torres,

Na regen komt zonneschijn!

Terug naar de realiteit van 2016. Laten we hopen dat het momenteel even om een flinke stortbui gaat voor het Nederlands elftal. En dat Blind het straks allemaal goed gaat zien. Na regen komt zonneschijn: Op het WK 2018 in Rusland gaat Nederland weer ouderwets stralen en voor veel vreugde, vreugde voor iedereen, zorgen! Hoppa!

Lees binnenkort ook de ‘top 5 grootste vreugde-momenten van het Nederlands Elftal tijdens een EK - of WK voetbal’.

meer lezen? bekijk hier de blog van 'Wat kunnen organisaties leren van topscheidsrechter Björn Kuipers?'

PPenP Nieuwsbrief:


Meld je ‘hier’ aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met PPenP blogs en ontvang GRATIS mijn openhartige E book Vreugde! Vreugde voor Iedereen! plus het E book van mijn gastblogs ‘Herdefiniëring van Control’. 

0 reacties

Nieuwe reactie