Herdefiniëring van Control - Hoe bouw je in 5 stappen vertrouwen op? (3 van 6)

02 april 2016Professionaliteit

stap 2 – Begin bij jezelf

In stap 1 bij het opbouwen van vertrouwen gaat het om de geneigdheid om te vertrouwen. Het gaat om het maken van de fundamentele keuze om in vertrouwen te geloven en om uit te (blijven) gaan van het half volle glas. (lees het hier in de vorige blog)

Maar alleen geloven in vertrouwen is niet genoeg. Als je vertrouwen wilt opbouwen en als je wilt dat anderen jou vertrouwen dan zal het geloof in vertrouwen van binnen naar buiten moeten. In stap 2 bij het opbouwen van vertrouwen zal je hiertoe bij jezelf moeten beginnen door je ook te gedragen op een manier die uit dat geloof in vertrouwen voortvloeit.

Je eigen betrouwbaarheid en je eigen geloofwaardigheid is hierbij van cruciaal belang. Helemaal als we de control in organisaties willen herdefiniëren en deze vanuit de menselijke (vertrouwens)relatie, de leefwereld, willen aan te vliegen.  

Of te wel, we zullen bij onze eigen betrouwbaarheid en geloofwaardigheid moeten beginnen en moeten luisteren naar meneer Michael Jackson: “kijk in de spiegel”.

Als je in de spiegel kijkt stel je zelf dan twee vragen: “Vertrouw ik mezelf?” en “Ben ik voor anderen een persoon die zij kunnen vertrouwen?”.

Vertrouw ik mezelf?

Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. Het is lastig anderen mensen als betrouwbaar en geloofwaardig te zien als je weet dat je dat zelf niet bent. Wantrouwen is vaak een weerspiegeling van een gebrek aan vertrouwen in jezelf.

De vraag “vertrouw ik mezelf?” gaat diep. Heel diep. Het is een innerlijke zelfverzekerdheid, een innerlijke heelheid. Het is geen kwestie van een groot ego of arrogantie ervoor zetten. Het masker moet af om de vraag te kunnen beantwoorden.

Het aanvaarden van je eigen onbetrouwbaarheid en je eigen ongeloofwaardigheid als deel van je mens zijn is groeien. Als je dat deel van jezelf liefhebt waarvan je denkt dat het onbetrouwbaar en ongeloofwaardig is dan begint het proces van transformatie. Dan begint het proces van innerlijke verandering en dan kun je aan de man (of vrouw) in de spiegel vragen of hij (of zij) zijn levensweg wil veranderen.   

Ben ik voor anderen een persoon die zij kunnen vertrouwen?

Het antwoord op de eerste vraag “vertrouw in mezelf?” zit geheel diep van binnen de persoon. Bij het antwoord op de tweede vraag “ben ik voor anderen een persoon die zij kunnen vertrouwen?” gaat het meer om de buitenkant. Het gaat om zichtbare acties en gedrag die we bewust kunnen veranderen als we dat willen.

Hoe meer we ons karakter (integriteit, eerlijkheid, intenties, motieven) en onze competenties (capaciteiten, talenten, expertise, prestaties) tot uitdrukking brengen via onze zichtbare acties en gedrag, hoe meer we voor anderen een persoon zijn die te vertrouwen is.

Besef hierbij hoe de geloofwaardigheid en de betrouwbaarheid van ‘de business’ jou de kans geeft om hen te vertrouwen en hoe je eigen geloofwaardigheid en betrouwbaarheid ‘de business’ ertoe kan aanzetten jou te vertrouwen.

Als iedereen bij zichzelf begint dan is alles mogelijk. En dan is zelfs de herdefiniëring van control mogelijk!

Dit was de derde blog in een serie van 6 blogs over hoe je in 5 stappen wederzijds vertrouwen kunt opbouwen om dit vervolgens te gebruiken bij de herdefiniëring van control binnen organisaties.

Als basis voor het opbouwen van vertrouwen gebruik ik de 5 stappen die Stephen M.R. Covey geeft in zijn bestseller ‘Slim Vertrouwen (smart trust)’.

  Bestel ‘m  hier

Stap 1 - Maak bewust de keuze om in vertrouwen te geloven

Stap 2 - Begin bij jezelf!

Stap 3 - Maak je bedoelingen kenbaar

               en ga uit van de goede bedoelingen van de ander                     

Stap 4 - Maak waar wat je zegt (zeggen en doen).

Stap 5 - Geef het goede voorbeeld door anderen je vertrouwen te schenken.

Meer lezen? Herdefiniëring van control en opbouwen van vertrouwen 

Inleidende blog

Stap 1 - Kies ervoor om in vertrouwen te geloven!

Stap 3 - Maak je bedoelingen kenbaar en ga uit van de goede bedoelingen van de ander.

PPenP Nieuwsbrief:

Meld jehier aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met PPenP blogs en ontvang GRATIS mijn openhartige E book Vreugde! Vreugde voor Iedereen! plus mijn E book van al mij gastblogs voor FM.nl ‘Herdefiniëring van Control”.

0 reacties

Nieuwe reactie