Herdefiniëring van Control - Hoe bouw je in 5 stappen vertrouwen op? (5 van 6)

14 mei 2016 Professionaliteit

Stap 4 – Doe wat je zegt dat je gaat doen!

In stap 1 maken we de fundamentele keuze door in vertrouwen te (blijven) geloven. In stap 2 beginnen we bij ons zelf, kijken we in de spiegel en zijn we voor onszelf en voor anderen betrouwbaar en geloofwaardig. In stap 3 maken we onze bedoelingen kenbaar en gaan we uit van de goede bedoelingen van de ander.

Maar hoe belangrijk het kenbaar maken je bedoelingen ook is om vertrouwen op te bouwen het zal niet werken als je niet waarmaakt wat je zegt. Om vertrouwen op te bouwen moet je daad bij woord voegen.

De kracht van daad bij woord voegen

Het opbouwen van vertrouwen komt pas echt in een stroomversnelling als je stap 3 en 4 met elkaar combineert en daad bij woord voegt. Het gaat om congruentie en integriteit en er zal hierbij echt overeenstemming moeten zijn tussen zeggen en doen, tussen praten en handelen, tussen beloven en nakomen.

Alleen iets beloven geeft hoop. Maar die belofte ook nakomen geeft vertrouwen. De volgende matrix geeft een goed beeld van hoe stap 3 en stap 4 als een krachtige combi gezien kan worden bij het opbouwen van vertrouwen.

Beloofde resultaten ook echt leveren creëert sneller vertrouwen dan welk ander gedrag. Het combineert de kracht van zeggen en doen en bevordert vertrouwen veel sneller omdat het de mensen van ‘Business’ en ‘Finance’ de kans geeft om samen te anticiperen op en samen hoop te voelen over wat zij van plan zijn te doen in een control-situatie.

En zo kunnen control-situaties meer vanuit wederzijds vertrouwen aangevlogen worden. De beweging van controle naar vertrouwen krijgt hiermee meer gestalte: samen continu aanvoelen en inspelen op in plaats van statisch voorspellen en beheersen (planning en control).

4 Gedragspatronen die van toepassing zijn op doen wat je zegt dat je gaat doen.

Op Covey’s site smarttrustbook.com geeft Covey nog dertien gedragspatronen die kenmerkend zijn voor mensen die vertrouwen hoog in het vaandel hebben staan. De volgende vier zijn van toepassing op stap 4: doen wat je zegt dat je gaat doen.

1. Rechtdoorzee zijn

Wees eerlijk, integer. Spreek de waarheid en eenvoudige taal. Manipuleer niet en verdraai geen feiten. Doe de waarheid geen geweld aan. Wek geen verkeerde indrukken.

 

2. Openheid creëren

Wees open, authentiek, echt en oprecht. Vertel liever te veel dan te weinig. Houdt geen informatie achter. Vermijd verborgen agenda’s.

 

3. Duidelijkheid scheppen over verwachtingen

Maak verwachtingen kenbaar. Bespreek verwachtingen in een dialoog. Ga er niet zomaar vanuit dat verwachtingen helder zijn of doorgegeven worden.

 

4. Toezeggingen nakomen

Denk na voordat je iets toezegt en kom ze ten alle tijden na. Afspraak is afspraak. Probeer jezelf niet onder een niet nagekomen toezegging uit te praten. Dat schaadt alleen maar het vertrouwen. Communiceer tijdig als het niet lukt of ga opnieuw de dialoog aan.

Oprah Winfrey

 

Dit was de vijfde blog in een serie van 6 blogs over hoe je in 5 stappen wederzijds vertrouwen kunt opbouwen om dit vervolgens te gebruiken bij de herdefiniëring van control binnen organisaties.

Als basis voor het opbouwen van vertrouwen gebruik ik de 5 stappen die Stephen M.R. Covey geeft in zijn bestseller ‘Slim Vertrouwen (smart trust)’.

Bestel ‘m  hier

Stap 1 - Maak bewust de keuze om in vertrouwen te geloven

Stap 2 - Begin bij jezelf!

Stap 3 - Maak je bedoelingen kenbaar

en ga uit van de goede bedoelingen van de ander

Stap 4 - Maak waar wat je zegt (zeggen en doen).

Stap 5 - Geef het goede voorbeeld door anderen je vertrouwen te schenken.

 

Meer lezen? Herdefiniëring van control en opbouwen van vertrouwen

Stap 0 - Inleidende blog;

Stap 1 - Maak bewust de keuze om in vertrouwen te geloven

Stap 2 - Begin bij jezelf!

Stap 3 - Maak je bedoelingen kenbaar en ga uit van de goede bedoelingen van de ander

PPenP Nieuwsbrief:

Meld je hier aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met PPenP blogs en ontvang GRATIS mijn openhartige E book Vreugde! Vreugde voor Iedereen! plus mijn E book van al mij gastblogs voor FM.nl ‘Herdefiniëring van Control”.

0 reacties

Reacties zijn niet toegestaan voor dit bericht