Leerboek Reinventing Control – voorwoorden.

10 oktober 2019 Professionaliteit

In november start de derde masterclass reinventing control. Alle deelnemers ontvangen het leerboek reinventing control. Het leerboek is een zgn. oplegger, welke ik speciaal voor de masterclass geschreven heb.

Het leerboek beschrijft de samenhang van de vijf onderliggende boeken en past het beschreven gedachtegoed in een heldere structuur toe op het vakgebied van control. In het leerboek deel ik verder ook mijn persoonlijke verhaal en deel ik dingen vanuit mijn eigen transformatie- en groeiproces.

Tijdens mijn schrijfproces heb ik bijna alle schrijvers van de onderliggende boeken persoonlijk mogen ontmoeten. Het is mij alleen niet gelukt om Frederic Laloux, schrijver van Reinventing Organizations te mogen ontmoeten. Maar drie van de vier is toch ook een mooie ‘score’.

Ik ben best trots dat ik van Wouter Hart en Kees Tillema een mooi, pakkend en persoonlijk voorwoord heb mogen ontvangen voor het leerboek reinventing control. Deze voorwoorden deel ik alvast met jullie. De overige twee, van Michael Pilarzcyk en Frederic Laloux heb ik min of meer gequoteerd vanuit hun boeken.

Wouter Hart - Auteur van Verdraaide organisaties en Anders Vasthouden

“Je krijgt waar je op stuurt” is een bekende uitspraak. En zo ook: “Wat je aandacht geeft groeit”. Onder het motto van control is de nadruk erg komen te liggen op alles wat meetbaar en pakbaar is. De tijd is rijp om daarin alternatieven te vinden. Mooi te zien dat Oscar van Voskuilen zelf die zoektocht is aangegaan en dat hij vakgenoten uitnodigt daarin mee te doen.

Dr. Kees Tillema - Auteur van Cijfers naar Waarden

Dit belangrijke leerboek snijdt een delicaat thema aan, namelijk gedragswetenschappelijke kwesties voor controllers. Delicaat om drie redenen.

Ten eerste is dit onderwerp decennialang een ondergeschoven kindje geweest. Controlling was zeer sterk gericht op de instrumentele, procedurele kant van de organisatievoering. Alles wat riekte naar cultuur, houding, communicatie en leiderschap werd - bewust of onbewust- omzeild. Vandaag de dag weten we dat dit niet meer kan. Talrijke studies uit allerhande vakgebieden tonen aan dat “succes” vooral een relationeel gegeven is en in veel mindere mate wordt bepaald door de (papieren) spelregels daaromtrent.

Ten tweede is gebleken dat de typische lijn-staf relaties vaak de bron van ellende zijn. Lijn en staf hebben verschillende belangen, verschillende drijfveren, spreken verschillende talen en vinden elkaar daardoor vaak moeizaam. Ook dat zit niet verborgen in methoden en technieken, maar in ordinair gedrag.

Ten derde wordt steeds duidelijk dat conventionele vormen van accounting en control volstrekt niet meer aansluiten bij de volatiliteit van vandaag de dag, omdat ze nog steeds uitgaan van stabiele en voorspelbare organisaties. Daarmee drijft het vakgebied af van waar het oorspronkelijk voor bedoeld is, namelijk het doen excelleren van het primaire proces. Het zorgt ervoor dat de kloof tussen control en “de bedoeling” ongewild te groot wordt.

Het probleem is dat deze kwesties niet aangepakt kunnen worden via de manieren en overtuigingen die ze veroorzaakt hebben. Anders gezegd: we moeten de oorspronkelijke benadering van controlling opnieuw definiëren in een vorm en met taal die voor velen nieuw is. Oscar van Voskuilen heeft die handschoen opgepakt. Hij stelt zich daarbij niet op als de “goeroe” of de “expert”. Dat zou de aloude valkuil zijn.

Ik hoop dat dit leerboek een inspiratiebron is om het prachtige vakgebied van de controller te voorzien van nieuwe levendigheid.

Michael Pilarczyk – Auteur Master your Mindset

Wees een inspiratiebron voor anderen, wees het licht in de duisternis, wees de lach om een traan op te vrolijken, wees een student van het leven en wees vooral wie je diep van binnen bent, jij. Leef je mooiste leven.

Frederic Laloux – Auteur Reinventing Organizations

Tot besluit van dit mooie avontuur van reinventing control deel ik nog een toepasselijke passage uit Reinventing Organizations. Ik heb er hier en daar wel mijn eigen PPenP-sausje aan toegevoegd:

“Willen we de overweldigende problemen van onze tijd overwinnen, dan zullen we nieuwe vreugdevollere organisatietypen nodig hebben – zinrijkere ondernemingen, vitalere scholen, productievere non-profitorganisaties.

Iedereen die uit het bestaande sjabloon breekt en zich waagt in het nieuwe, krijgt meestal te maken met weerstand en met typeringen als idealist of dwaas.

Antropologe Margaret Meade zei ooit: ‘Onderschat nooit de kracht van toegewijde mensen die de wereld willen veranderen. Iets anders heeft dat nooit voor elkaar gekregen.’

Als jij een van die mensen bent, als je je geroepen voelt om een radicaal vitalere, zinrijkere en productievere werkomgeving te creëren, met meer passie, plezier en professionaliteit, dan hoop ik dat deze oplegger, dit leerboek reinventing control, jou wat extra vertrouwen geeft dat dat kan.

Ik hoop dat dit leerboek en deze masterclass reinventing control mag dienen als een praktisch handboek op jouw weg met jouw verhaal. Ik twijfel er niet aan dat de wereld er klaar voor is en op jou wacht”.

Inschrijven voor masterclass reinventing control

Je kunt je inschrijven

- via het inschrijfformulier

- via e-mail: oscar@PPenP.nl,

vermeld, je naam, je bedrijfsnaam, je functie en je telefoonnummer

- per telefoon: 06-41259887

Gratis download blogbundel - reinventing control

Download hier ook gratis de blogbundel reinventing control

Maandelijkse PPenP Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met blogs over passie, plezier en professionaliteit en ontvang gratis mijn openhartige E book ‘Vreugde! Vreugde voor Iedereen!’ plus mijn al wat oudere E book ‘Herdefiniëring van Control’.

 

1 reacties

Jeppe Kleyngeld

2018-10-30T12:12:27+0100

Ha Oscar,

 

Mooi om te zien dat je de training gaat geven en een boek hebt geschreven over je passie. Grote klasse!

 

Ik weet zeker dat het een hele inspirerende reeks bijeenkomsten voor controllers gaat worden.

Nieuwe reactie