Passie speech – Golden Boy, Akwasi

28 mei 2016 Passie

“Mi Life gives you Lemons. Paint that Shit Gold”

De laatste aflevering van De Wereld Draait Door in mei 2016 staat in het teken van ‘Heroes’. Bekende Nederlanders krijgen zendtijd om over hun held van dit DWDD seizoen te vertellen. Akwasi, een van de oprichters van de rapformatie Zwart Licht uit Amsterdam staat stil bij zijn held en vriend; Rob ‘Golden Boy’ van de Aker.

Als Akwasi zijn speech begint merk ik al snel dat hij recht vanuit zijn hart spreekt. Ik vind het altijd zo bewonderingswaardig als mensen over hun gevoel praten. Dat doe je niet even zomaar. Als Akwasi begint word ik wel even stil. Zijn verhaal raakt me en ik ervaar een kippenvel momentje als Akwasi vol passie begint:

“Ik zit hier aan tafel vanwege een vriend van mij, die er helaas niet meer is. Zijn naam is Rob van de Aker en ‘Golden Boy’ was zijn bijnaam. Hij had een zeer zeldzame ziekte, Mizuho HB. Tot zijn dood op 1 december 2015 waren er 4 mensen op Aarde die die ziekte hadden.

In zijn kinderjaren is één nier en is zijn mild verwijderd, waardoor hij een gele huidskleur kreeg. En als je hem vroeger zag op de middelbare school of waar dan ook dan droeg hij altijd een capuchon over zijn hoofd. Om het pesten te voorkomen. Of wat dan ook. Hij was een outsider. Hij was outcast.

Tot dat een vriend van hem hem alarmeerde over Hip Hop. Dat hij welkom was is de Hip Hop. En Hip Hop opende deuren voor hem. In de Hip Hop is iedereen welkom. Iedereen is gelijk. Hij is gewoon een heel goede vriend van mij geworden door een interview. En hij heeft mij zo geraakt. Iedere dag als ik het even minder had dan bracht hij het positieve in mij naar voren.

En ik had nog in Oktober met hem afgesproken dat ik hem nog zou zien. Maar dat is er helaas niet meer van gekomen omdat hij overleed. 1 december. BAM.

Volgende week (29 mei) dan wordt hij geëerd. Dan is er een benefiet in 013 met veel artiesten en optredens. Er wordt daar een Gouden Citroen uitgereikt. Ter nagedachtenis van Rob natuurlijk. Dat is een stimuleringsprijs voor iemand die het nodig heeft op het gebied van Hip Hop. De Gouden Citroen omdat Rob een lijfspreuk had: ‘Mi Life gives you Lemons. Paint that Shit Gold”.

Ik heb een gedicht voor hem gemaakt;

‘Mi Life gives you Lemons. Paint that Shit Gold’.

Wat dat dus inhoud

Pak al het zure in je leven en zet het om in goud

 

Maak van je gif je medicijn

En laat het daar dan beter zijn.

 

Je had het over WiFi in de hemel, dus na de dood zal er leven zijn

En dan noem ik je naam, Rob, Bro, je reageert niet, en dat doet dan pijn.

 

Ik kreeg een Gouden hart bij je laatste adem

Dat wil zeggen, je leeft in mij

En een held was je je hele leven

Want je maakte limonade

En inspireerde glazen vol

Dat was hemels hoe ’t smaakte

 

Jij aan de dialyse

Ik de paracetamol

 

Dus wordt het leven mij te veel

Of zit ik in een zure bittere fase

Dan denk ik voor altijd aan jou

Dan lach ik en denk ik

Ik mag niet klagen

 

Rob, Golden Boy, Bro

You are my Hero!”

 

David Bowie, Heroes

Nog meer passie speeches lezen?

Klik op de tag ‘speech’ om meer te lezen in deze subcategorie. Lees onder andere speeches van Freek Vonk, Dominee Gremdaat, Wubbo Ockels, Dolf Jansen en Peter Heerschop.

PPenP Nieuwsbrief:

Meld je hier aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met PPenP blogs en ontvang GRATIS mijn openhartige E book Vreugde! Vreugde voor Iedereen! plus het E book van mijn gastblogs ‘Herdefiniëring van Control”.

0 reacties

Reacties zijn niet toegestaan voor dit bericht