Passie Speech - Jan Terlouw en de ondertussenheid op weg naar een nieuw tijdperk

22 december 2016 Passie

Brexit

 

Met verbazing lees ik de uitslag van het referendum in Groot Brittannië. Groot Brittannië stapt uit de EU. Het Britse volk heeft gesproken: eigen land eerst, bekijk het maar met je Europa. De gevestigde politieke orde is verslagen. Brexit.

 

Donald Trump

Met verbazing lees ik een paar maanden later de uitslag van de Amerikaanse presidentverkiezingen. Donald Trump wint. Niks 1e vrouwelijke president in de Amerikaanse geschiedenis. Zakenman Donald Trump zet de wereld op zijn kop en zorgt voor disruptie in de politiek. De gevestigde politieke orde is verslagen. Amerika voor de Amerikanen. Maak Amerika weer groot.

 

Pleidooi Jan Terlouw

Volgens Jan Terlouw is gebrek aan wederzijds vertrouwen de oorzaak van de winst van Donald Trump, de Brexit en het populisme dat wereldwijd toeslaat.

Ik ben het helemaal met Jan eens. Ik heb onlangs nog een E book geschreven over hoe je in 5 stappen wederzijds vertrouwen kunt opbouwen. Lees het hier

 

Hier het mooie pleidooi van Jan Terlouw;

“Ik ben 85 jaar oud.

Toen ik een kind was, was het oorlog. De tweede wereldoorlog was van mijn 7e tot en met mijn 13e jaar. En toen de oorlog voorbij was, toen ik student was, toen ik mijn diensttijd vervulde, toen ik mijn eerste onderzoek baan kreeg, toen was Nederland in de wederopbouw. De huizen, de kerken en andere gebouwen werden opnieuw gebouwd. Maar, we waren vooral de welvaartsstaat aan het bouwen. De AOW kwam tot stand. Het ziekenfonds, met medische zorg voor iedereen.

In die tijd woonde ik met mijn jonge gezin in een singelwoning in Utrecht. En overal hingen touwtjes uit de brievenbus. De kinderen konden gewoon de voordeur opentrekken en bij elkaar naar binnen lopen.

We vertrouwden elkaar.

En we zeiden ‘make love, not war’. We hadden kritiek op de regering en we vonden dat dingen anders moesten, maar we wantrouwen de politiek niet. De regering had moreel gezag in die tijd.

Nu is het 2016. Er zijn veel dingen veranderd. Ik noem twee dingen;

Ten eerste, de groei van de welvaartstaat. Prachtig natuurlijk. We zijn allemaal welvarender geworden. Maar als neveneffect zijn we de Aarde aan het verwoesten. 

We hebben een ongelooflijke plastic soep in drie oceanen teweeggebracht. Op vijf plekken in die oceanen drijft een plastic massa van duizenden vierkante meters.

Daarnaast hebben we die oceanen voor meerdere vissoorten ook nog eens overbevist.

We hebben oerwouden gekapt.

We hebben landbouwgronden verschraalt.

We hebben de variëteit in planten en dieren sterk verminderd. Heel veel dier- en plantensoorten zijn uitgestorven door menselijk ingrijpen.

We hebben kans gezien om de CO2 concentratie in de lucht hoger te maken dan hij in miljoenen jaren is geweest. En toen dit plaats vond is het ongeveer 5 graden warmer geworden op Aarde. Er is in de zomer dooi op Antarctica. Palmbomen groeien op Groenland. De zeespiegel is meters en meters gestegen. En dat gaat weer gebeuren als we niet ophouden om olie, kolen en gas te verbranden en andere dingen te doen die heel best anders kunnen.

Het tweede punt dat ik wil aansnijden is het volgende. 

Er hangen geen touwtjes meer uit de brievenbussen. We vertrouwen elkaar niet meer.

Een ondernemer zei nog tegen mij: Wat ik vroeger met een handdruk bekrachtigde gaat nu met vijf contracten.

Een ander zei: Als ik een brug moet bouwen, dan heb ik meer juristen nodig dan ingenieurs.

Verder, de overheid vertrouwd ook de bevolking niet meer. Alles wordt dichtgeregeld. Als de burger zich maar netjes aan de regeltjes houdt dan is het oké.

Eigen initiatief en eigen verantwoordelijkheid nemen wordt helemaal niet op prijs gesteld. Lijsten invullen en dan is het in orde.

De burger vertrouwd ook de politiek niet meer. Als meneer Monasch uit de fractie stapt waaruit hij is gekozen, dan gaat hij niet weg, maar dan blijft hij zitten. Er zijn verder zes mensen in de kamer, zes mensen, die uit hun fractie zijn gestapt en die zijn blijven zitten.

Wat denk je dat de bevolking daarvan vindt? Dan zegt de bevolking: Zie je wel. De politiek is onbetrouwbaar.

Kijk naar de verkiezing van Trump in Amerika. Trump heeft een schandalige campagne gevoerd. Hij heeft vrouwen beledigd. Hij heeft andere groepen beledigd. Mexicanen.

Trump ontkent dat er een klimaatprobleem is, terwijl wetenschappers dat als zo’n 20 jaar weten en aantonen. Terwijl 1 jaar eerder bijna 200 landen in Parijs dat hebben bekrachtigd, waaronder Amerika.

Nee, nee zegt Trump. Er is geen klimaatprobleem.

Hij weet natuurlijk dondersgoed dat er wel een klimaatprobleem is. Het komt hem alleen politiek niet goed uit. Weg met de feiten. Leve mijn politieke belang.

Waarom hebben de Amerikanen dan toch op hem gestemd?

Zien ze dit dan niet?

Natuurlijk zien ze dat! Dat ziet de burgerij heel goed en precies. Ze weten dat dit onbetrouwbaar is.

Maar waarom stemmen ze dan toch op hem?

Ik denk, omdat ze denken: Ja, die andere partij is ook niet betrouwbaar. Die heult met Wallstreet en vertelt het ons niet. Ik vertrouw de gevestigde politiek niet. Nou dan stem ik maar op diegene waarvan ik denk dat hij mijn belang het beste dient.

Je hebt hetzelfde gezien met de Brexit. De gevestigde politiek zei: doe dit niet. Dat is slecht voor het land, dat is slecht voor jezelf. Maar de burgerij zei: Ik vertrouw jullie niet. Dus ik stem wél voor de Brexit. In meerderheid.

We vertrouwen elkaar niet meer.

Even terug naar het klimaatprobleem.

Wat is nou eigenlijk het probleem? Is dat een technisch probleem? Kunnen we geen duurzame energie uit alles wat de zon oplevert halen? Ach mensen lief. We kunnen toch alles. We kunnen gaatjes graven op Mars. We kunnen operaties uitvoeren doen via bloedvaten. We kunnen internet bouwen. We kunnen ogen repareren met laserstralen. We kunnen bijna alles. Zouden we dan werkelijk niet uit die overvloed van zonne-energie een beetje elektriciteit kunnen halen? Het is simpel.

Is het dan een economisch probleem? Nauwelijks. Allerlei analyses laten zien dat het veel werkgelegenheid schept. En over één ding zijn de economen het ook allemaal eens. Als je het nu niet doet dat kost het later een veelvoud van wat het nu kost.

Wat is dan het probleem? Als het niet technisch is. Als het niet economisch is?

Het is natuurlijk een politiek probleem. Politiek én Maatschappelijk. De politiek kan het alleen maar oplossen met hulp van de bevolking. Samen. Samen in een vertrouwensdemocratie. Want dat hebben we. Een politiek gebaseerd op vertrouwen. Je kiest mensen om voor vier jaar te regeren en als dat vertrouwen zo laag is geworden dan is dat een heel groot probleem.

Hoe los je het vertrouwensprobleem op?

Ik denk in de eerste plaats de politiek.

Ik zeg tegen alle politici in Nederland en daar buiten.

Mensen wees integer. Wees onkreukbaar. Maar vooral, draag uit dat je er bent om het publieke belang te dienen.

En wat is het publieke belang?

Het publieke belang is het belang is het belang van de toekomst van de jeugd. Het is het belang van de toekomst voor een leefbare Aarde voor de jeugd. Voor onze kinderen.

Daarom politici, doe dat.

Laat zien dat je er bent voor het publieke belang.

Je bent er voor om de jeugd op een Aarde te laten leven, die zich zelf kan herstellen.

Je bent er ook voor een jeugd waar we elkaar weer vertrouwen en waar de touwtjes weer uit de brievenbus hangen”

 

 

De ondertussenheid op weg naar een nieuw tijdperk

Politici en wij zelf, het gehele Nederlandse volk, moeten samen bouwen aan een nieuw besturingssysteem van onze samenleving. Een nieuw besturingssysteem in een nieuw tijdperk dat weer bestaat uit wederzijds vertrouwen, onderlinge verbinding en vreugde. Vreugde voor iedereen.

Ik denk dat Brexit, Trump, straks Wilders misschien, er voor nu even bij hoort. Want we leven in de zogenaamde ondertussenheid. Het oude systeem kwijnt langzaam weg, terwijl het nieuwe nog niet op volle kracht is. En bij die transitie hoort nou eenmaal onzekerheid, chaos en angst, waardoor populisme makkelijk kan ‘scoren’.

Maar het zal niet lang meer duren en dan hebben we allemaal wel door dat nog meer polarisatie en nog meer wijzen naar anderen zonder eerst naar jezelf te kijken ons ook niet verder gaat helpen.

De grootste en de spannendste doorbraak zit daarbij in jezelf. We hebben elkaar simpel weg nodig en ons lot is aan elkaar verbonden. In het nieuwe tijdperk snappen we dat straks allemaal. Het is daarbij ook een kwestie van positieve mindset.

Het nieuwe tijdperk vereist anders denken. En dat kost tijd. Lees hier mijn andere blog over 5 golven van verandering op weg naar een nieuw tijdperk.

Langzaam maar zeker, zijn we volgens mij al op de goede weg. We zijn aan het kantelen. Aan het verdraaien, aan het opnieuw uitvinden en aan het zelf sturen in organisaties.

Verder komen er hier en daar al minder regels en worden innovatie pilots opgestart om samen met de gehele keten de maatschappij en de samenleving vanuit zin- en betekenisgeving te dienen. Wij, het Nederlandse Volk, als mens, staan aan de basis van alles. Samen gaan we voor de doorbraak naar het nieuwe tijdperk zorgen. Ik geloof daar in.

Het fysieke touwtje uit de brievenbus zal daarbij wel niet meer terugkomen denk ik. Maar er is wel een digitaal technologisch vertrouwenstouwtje in de maak. Blockchain; een nieuw soort vertrouwensinternet. De digitale handdruk met zogenaamde smart contracts in de cloud. In mijn blog van volgende maand kom ik daar op terug.

Blockchain beloofd ons heel veel moois. Maar ook bij de verdere ontwikkeling en vooral inrichting van Blockchain zal de mensheid voor de werkelijke doorbraak moeten zorgen om daadwerkelijk naar vreugde, vreugde voor iedereen te gaan.

Nog meer passie speeches lezen?

Klik op de tag ‘speech’ om meer te lezen in deze subcategorie. Lees onder andere speeches van Freek Vonk, Dominee Gremdaat, Wubbo Ockels, Dolf Jansen, Peter Heerschop, Akwasi, Martin Luther King, Johnny de Mol en anderen.

Lees ook;

Professionaliteit blog – 5 golven van verandering naar een nieuw tijdperk

 

PPenP Nieuwsbrief:

Meld je hier aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met PPenP blogs en ontvang GRATIS mijn openhartige E book Vreugde! Vreugde voor Iedereen! plus het E book van mijn gastblogs ‘Herdefiniëring van Control”.

0 reacties

Nieuwe reactie