Rambo: “They drew first blood”.

01 oktober 2019 Passie

Onlangs ben ik mijn oudste zoon Yoran (20 jaar) naar de bioscoop geweest. Rambo, Last Blood. Aan het einde van de film word ik enigszins overmant door emoties.

In de late tramrit terug naar huis laat ik even wat herinneringen binnenkomen. Ik besef opeens dat dit een einde van een tijdperk is.

Want in 1982, nu 37 jaar geleden, was ik zelf 11 jaar. Toen zag ik samen met mijn vader voor het eerst de film First Blood. We reden in die tijd bijna iedere woensdagmiddag naar videotheek Dekkershoek. Altijd in de BMW 323i Alpina. Een stoere en snelle auto waar mijn vader van hield. Die passie heb ik in ieder geval niet van hem overgenomen.

Bij de videotheek huurden we meestal zeven VHS videobanden tegelijk. Soms weekfilms, soms dagfilms. First Blood was zo’n dagfilm. ‘Deze film is wel voor 16 jaar en ouder’, hoor ik de verhuurder nog zeggen. “Dat maakt niet uit”, antwoorde mijn vader. “Komt wel goed”.

Goh wat heeft die Blaupunkt videorecorder van ons veel banden versleten in de jaren ’80. Altijd doorspoelen met een klein gewichtje op de forward toets van de afstandsbediening en natuurlijk schelden als er weer eens een TV-programma niet goed was opgenomen omdat die verdomde opnametijdsklok maar lastig te doorgronden was.

Na het zien van de film First Blood was ik gelijk een enorme fan van Sylvester Stallone. Wat een held. Mijn kamer hing vol met posters van Rocky en Rambo. En o ja, aan de binnenkant van mijn kledingkast hing in die tijd ook een mooie poster van Samantha Fox. Voor de afwisseling, haha. Verder hield ik ook hele plakboeken van Rocky en Rambo bij. Daarnaast kocht ik tevens diverse film ansichtkaarten en foto’s welke van hoogwaardige kwaliteit waren.

Drie jaar later komt in 1985 Rambo, First Blood part II uit. Die originele filmposter moet ik natuurlijk ook op mijn kamer hebben!

Ik moet die film als eerste in de bioscoop zien en niet veel later zit ik samen met mijn vader in de Cineac bioscoop in centrum Den Haag. Ik herinner mij nog dat iedereen in de uitverkochte bioscoop aan het joelen en klappen was toen Rambo die Vietnamees met zijn explosieve pijl en boog overhoop schoot.

Weer drie jaar later komt Rambo III uit. Het is dan 1988. Op een of andere manier zijn mijn herinneringen rond deze film te ver weggezakt. Volgens mij was het fan zijn toen minder geworden. Daarbij ben ik denk ook wat kritischer geworden. Want hoe kan Rambo nou sneller een bazooka van zijn schoot tillen en op zijn schouder leggen om vervolgens te richten en te vuren. En dit allemaal sneller doen dan de Russische helikopterpiloot die alleen maar met zijn duim op een rood knopje hoeft te drukken om een raket af te vuren?

Deel 4 komt in 2008 uit. Stallone is dan al ergens in de zestig. Maar deze film is echt te ver over de ledematen top. Ik vind er geen reet aan.

Nu is Stallone (in jaar 2019) zelfs al 73 jaar. Hij kruipt voor de allerlaatste keer nog één keer in de huid van John Rambo. De titel is dan ook fantastisch goed gekozen: Last Blood.

Ik vind de film vermakelijk. Vooral het einde. Als een ware Mc Gyver en A-team legt Rambo in zijn eentje een gruwelijke hinderlaag neer voor de Mexicanen die zijn dochter vermoord hebben.

Maar de film is vooral bijzonder omdat ik samen 1 op 1 met mijn oudste zoon ben en ik terug denk aan die tijd dat ik met mijn vader in de bioscoop zat. Ik besef dat ik ouder word. Nog drie jaren en dan ben ik net zo oud als mijn vader toen hij op 51 jarige leeftijd plotsklaps overleed. Als de aftiteling begint, en nog even de mooiste scenes van bijna 38 jaar Rambo langskomen, wordt het stiekem toch een klein beetje stil in mij.


Download gratis blogbundel – reinventing control

Klik hier om de blogbundel Reinventing Control te downloaden.

Verder vindt in november de derde masterclass Reinventing Control plaats. Ga naar www.reinventingcontrol.nl voor meer informatie omtrent het 2 daagse programma.


Nieuwsbrief

Schrijf je hier in op de maandelijkse nieuwsbrief.

Je ontvangt dan GRATIS het al oudere verzamel E-Book van al mijn gastblogs voor FM.nl (financieel-management.nl) ‘Herdefiniëring van Control” plus mijn persoonlijke e-book ‘Vreugde. Vreugde voor iedereen

 

1 reacties

Bradley Camelia

2019-10-31T21:09:29+0100

Mijn vader had in ‘82 een zwarte 323i Alpine. Nice!!! Nostalgie.

Nieuwe reactie