Reinventing Control - Op zoek naar zin- en betekenisgeving

22 februari 2019 Professionaliteit

Wat heeft reinventing control te maken met paprika’s?

Paprika’s

Ik ben zeventien jaar en doe samen met mijn vrienden vakantiewerk in de groenteveiling in Poeldijk. Wij zijn ‘vullers’ zoals dat heet. Wij moeten zorgen dat de pallets steeds weer gevuld zijn met honderd dozen tomaten en/of paprika’s. Meestal tien rijen van tien. Is de pallet vol dan draaien we een touwtje om de stapel heen zodat de heftruckchauffeurs de pallets veilig in de koelingen kunnen rijden.

Op een dag worden wij met z’n drieën voor een ander klusje gevraagd. Er staan vier bijna volle pallets met dozen paprika’s voor ons klaar. In de dozen zitten de paprika’s in een netje verpakt dat met een tie-ribje dicht zit. Maar de betreffende paprika’s blijken in de verkeerde dozen te zitten. Ze hebben een lagere kwaliteit dan op de dozen staat. Ook hoeven de paprika’s niet meer in een netje verpakt te worden en kunnen ze los de andere doos in. Of wij de vier pallets met paprika’s willen uitpakken en weer willen inpakken. Pfff. Daar zijn we wel even zoet mee. Doos open doen, tie-ribje doorknippen, paprika’s uit het netje, nieuwe doos open vouwen en paprika’s er weer in.

Na een hele ochtend en begin van de middag gewerkt te hebben zijn we zo goed als klaar. Nog een paar dozen te gaan. Meneer de keurmeester komt langs op zijn fiets en pakt een paar paprika’s uit de doos. Hij bekijkt ze zorgvuldig en komt dan met de mededeling: “Hier zit luis in. Draai ze maar door. Gooi ze maar weg. Stort ze maar af”. Vervolgens staan we alle dozen paprika’s leeg te gooien in een grote laadbak van een vrachtwagen. Even later rijdt de vrachtwagen weg en dumpt zijn lading in de nabij gelegen stortkuil.

Over zin- en betekenisgeving dacht ik vroeger niet zo na. Ik dacht toen alleen maar aan uren maken. Geld verdienen voor onze zomervakantie. Het werken met vrienden om mij heen gaf mij veel plezier en voldoening. Voldoening van het vele lachen met elkaar en de saamhorigheid die je als ‘vullers’ met elkaar had. Maar ook voldoening om mijn eigen geld te verdienen. Zes weken keihard werken om het in twee weken zomervakantie allemaal weer uit te geven. Het is hier fantastisch.

Reinventing control

Ik ben in de veertig en moet als controller zorgen dat onze administratie BIJ is. We spelen hierbij een intern opdrachtgever-opdrachtnemer spelletje. De ene afdeling stuurt de andere afdeling een interne factuur. Debiteuren en crediteuren, waarbij er feitelijk geen euro cent de organisatie te buiten gaat.

Ik krijg een mailtje van de controller van de andere afdeling:

“Beste Oscar, ik begrijp dat jij nu voor de afdeling ‘Desert Storm’ werkt? Als dit zo is, zou jij onderstaande kunnen behandelen? In de afstemming tussen onze afdelingen inzake de jaarrekening zijn deze facturen niet meegenomen. Gaarne creditfacturen voor deze. Groeten Henk”

Ik mail terug:

“Hallo Henk, Je verzoek voor creditnota’s gaat mij wel even te snel. Mijn eerste, misschien ook te snelle reactie, is dat dat verleden nu wel een gepasseerd station zou moeten zijn. De boeken zijn immers ook gesloten. Nu weer vooruitkijken. Maar ik zal inhoudelijk nog navraag doen omtrent deze 2 facturen. Gr Oscar”.

Over zin- en betekenisgeving denk ik nu veel meer na. Mijn financieel administratieve werk met intern opdrachtgever-opdrachtnemer spelletje komt met mijn andere kijk van reinventing control wel erg dicht in de buurt van het uit- en inpak spelletje met de paprika’s. Waar zijn we nou eigenlijk helemaal mee bezig? Wat is de bedoeling van het elkaar financieel administratief lastig vallen met intern overboeken van geld middels facturen van de ene doos naar de andere doos?

Ik kan nu niet meer denken aan alleen maar uren maken en geld verdienen. Het werk geeft mij geen voldoening, geen zin en betekenis. Wat mij wel voldoening geeft is het nemen van verantwoordelijkheid om hier, onder te noemer van reinventing control, iets aan te willen doen. Niet meer, zomaar zonder er bij te denken, volgend te zijn aan het systeem. Maar mijzelf vaker de zin en betekenisvraag te stellen. We moeten anders kijken, anders denken en anders doen. We moeten overgaan tot reinventing control.

Gelukkig gaat het onderwerp ook meer zin en betekenis krijgen. Want op 21 maart mag ik een inspiratiesessie geven op de TechDay 2019 van de RDW in Groningen. En op donderdag 11 april is reinventing control het centrale thema op de PE dag van de Vrije Universiteit/ Zijlstra center in Amsterdam.

Masterclass Reinventing Control

Klik hier voor de Masterclass Reinventing Control.

Op weg naar een nieuw vreugdevol tijdperk voor iedereen!

Download gratis blogbundel – reinventing control

Klik hier om de blogbundel Reinventing Control te downloaden.


Nieuwsbrief

Schrijf je hier in op de maandelijkse nieuwsbrief.

Je ontvangt dan GRATIS het al oudere verzamel E-Book van al mijn gastblogs voor FM.nl (financieel-management.nl) ‘Herdefiniëring van Control” plus mijn persoonlijle e-book ‘Vreugde. Vreugde voor iedereen

0 reacties

Nieuwe reactie