van der Sar

23 december 2015 Passie

Het WK voetbal 2006 komt er aan. Het lijkt wel alsof heel Nederland in de ban is van voetbalplaatjes. Zo ook Yoran, mijn zoon van 7 jaar. Yoran heeft een voetbalplaatjesboek gekregen en is verslaafd. En ik moet eerlijk zeggen. Ik vind het zelf ook leuk!

Ruilbeurzen doemen spontaan op en ik koop direct 10 pakjes. Ik hou daartoe een aparte voetbalplaatjes-administratie bij in Excel. De geel gearceerde nummers heeft hij al, de rode heeft hij dubbel en de witte nummers moet hij nog.

Yoran heeft zijn eigen voetbalplaatjes-administratie in zijn hoofd zitten. Hij herkent ieder plaatje en weet meteen of hij die voetballer wel of niet al heeft. Zelfs die gasten van Ghana kent hij uit zijn hoofd!


Regelmatig koop ik pakjes voetbalplaatjes voor hem en dan zie ik hem weer driftig plakken en trots met zijn voetbalplaatjesboek lopen. Yoran wordt zelfs boos als hij merkt dat ik 2 voetbalplaatjes heb ingeplakt: "Niet doen! Papa! Dat wil ik zelf doen!”

De plaatjes van het Nederlands elftal zijn natuurlijk het hotst! Robben, van Persie, van Nistelrooij, Kuyt etc. Na verloop van tijd heeft hij iedereen. Alleen van der Sar nog niet. Van der Sar zit steeds niet in de pakjes die we kopen en ruilen lukt ook maar niet. Nu komt het voor dat ik samen met Yoran woensdags middags in mijn stamkroeg belandt omdat daar ook zo'n voetbalplaatjes ruilbeurs plaatsvindt.


Ronald, de nieuwe vriend van mij ex, is daar ook. Dus zit ik met Yoran op mijn schoot naast Ronald aan de bar om te kijken wat we kunnen ruilen. Na de scheiding lijkt Yoran wel rustiger en stiller geworden. Ik denk wel eens: Wat gaat er toch allemaal door zijn hoofdje heen? Zal hij nog met vragen zitten? Is hij nog verdrietig? Papa en Mama niet meer bij elkaar. Pfff. Dingen waar ik mij als vader best druk over maak.

Bij het naar bed brengen die avond doe ik mijn gewoonlijke passie praatje. Hoe de volgende dag eruit ziet: “Papa brengt je naar school, dan moet je overblijven en dan komt Papa je ook weer halen. En Papa houdt van je! Dat weet je hè?! En als Papa er even niet is dan komt hij altijd weer terug!” 

En zo geschiedde het dit keer ook. “Wil je nog iets zeggen tegen Papa? Wil je nog iets vertellen? Zit je misschien ergens mee?” voeg ik toe. Ik zie aan Yorans ogen dat er 'iets' aan gaat komen. Zijn ogen draaien en hij zoekt naar woorden. Yoran is stil en ik zie hem denken. Hij slikt even en dan zegt hij zachtjes:

'Papa. Ik wil van der Sar!'

Het bewuste plaatje ‘van der Sar’ destijds tijdens het WK voetbal 2006 in Duitsland.

 

 

Meer lezen? Meld je hier aan voor de maandelijkse PPenP nieuwsbrief en download gratis het E Book ‘Vreugde! Vreugde voor Iedereen’ plus het verzamel E Book van mijn gastblogs ‘Herdefeniëring van Control’

0 reacties

Nieuwe reactie